viernes, 5 de diciembre de 2014

"Barricada. Una història de la Barcelona revolucionària". Fragment del llibre

El Centre d'Estudis Llibertaris Federica Montseny ha publicat recentment el llibre "Barricada. Una història de la Barcelona revolucionària" de Josep Pimentel. Us presentem un fragment d'un dels capítols del llibre dedicat a les barricades aixecades a la Barcelona de 1936.


Es van construir barricades en tots els barris de la ciutat. Aquestes es van aixecar per impuls col·lectiu, moltes d'elles nul·les a efectes estratègics, encara que la seva funció, tal com hem apuntat anteriorment, va ser més simbòlica que estratègica.
En la construcció de les barricades van participar tant homes com a dones. Les de Les Rambles van ser aixecades per obreres, la majoria afiliades al sindicat tèxtil de la CNT. Enric Casañas va ser testimoni de la construcció de les barricades a Les Rambles.
Conxa Pérez va participar en la construcció de les barricades de la zona obrera del barri de les Corts, el seu barri i lloc de residència
Annemarie Dagerman, filla d'anarquistes alemanys, va ser testimoni de la revolució amb 12 anys. Al barri barceloní de Sant Gervasi, va ser testimoni de la construcció de barricades, on ella residia.
Pedro García va estar en les barricades del carrer Argenteria, molt proper al seu lloc de residència el Passatge Joan de Montjuïc, constituïdes ja el 20 de juliol.
Barcelona, durant els mesos d'estiu de 1936, va ser un laberint de barricades, desmuntant només aquelles que dificultaven el pas de circulació. Aportaven control, defensa i autonomia a aquests barris proletaris.
Mentre la ciutat estigués poblada d'elles, el control continuaria en mans del poble, un poble en armes, i la ciutat protegida per les seves barricades en la qual els somnis i anhels d'aquests desposseïts van ser possibles.

Informació a: centrefedericamontseny@hotmail.es

No hay comentarios:

Publicar un comentario